Een ongenode gast

Het moet in Den Haag (als dit tenminste uitsluitend Haags beleid is) echt niet gekker worden. Je mag je hond, die  moeizaam loopt en een dagje ouder wordt, niet onaangelijnd op het grasveldje voor de flat (eigen terrein uitsluitend voor bewoners) laten snuffelen. Ook al kan ze zo makkelijker op gang komen, voordat we de openbare weg bereiken en ze aan de riem gaat. Nee, dat mag niet en daarom krijg je een bekeuring van 50 euro. Ben je het er niet mee eens dan moet je het maar voor laten komen.

Maar je mag wel ongestraft sloten van kelders openbreken. Exc3xa9n van de kelders “bewoonbaar” maken en de ramen voorzien van meerdere lagen gordijnen, zodat er van buiten niet zichtbaar is dat je illegaal stroom gebruikt om de ruimte van licht te voorzien. Je mag er bij het grootvuil gevonden stukken vloerbedekking neerleggen tegen de koude voeten. Een kapot bedframe neerzetten met een enorme berg dekens voor als het niet zo warm is. Je mag er een verzameling lege rugtassen, maar ook damestassen in verschillende soorten en maten neerkwakken (waar zou de inhoud gebleven zijn?) temidden van een partij damesondergoed en bergen kleding. Je mag er gezellig je meegebrachte etenswaar opeten en de overgebleven resten in een hoek smijten, zodat de stank niet te harden is.

En nu vraag je je misschien af of dat mag? Ja hoor …  geen probleem. Dat merkte de bewoner van de huurwoning, toen hij iets in zijn kelder wilde opbergen en ontdekte, dat er iets niet pluis was, omdat de deur openstond. De gealarmeerde politie  constateerde dat de kelder inderdaad was opengebroken, sloot de kelder af tegen toekomstig bezoek en  verwijderde de gordijnen. Maar daar trek je je toch niks van aan. Je komt gewoon  diezelfde avond terug, breekt de deur weer open, hangt opnieuw wat gordijnen op en gaat lekker slapen. Alleen was de gordijnlaag nu iets minder dik en het patroon erop van buiten zichtbaar.

Weer de politie gebeld, want je weet maar nooit met wie je van doen hebt. En ja hoor er werd een slapende persoon aangetroffen, op heterdaad betrapt heet zoiets. Maar ach, je toont je paspoort, wordt nagetrokken en staat bekend als hopeloos geval. Nou dan mag je je spulletjes in een tasje doen en de troep, die met gemak een container kan vullen, achterlaten, per slot heb je geen lastdier tot je beschikking. Je zegt sorry tegen de bewoner, krijgt buiten de flat van de agenten je paspoort terug en met een “niet meer doen hoor” mag je vertrekken.

En waarom kan dat zomaar? Het is teveel rompslomp om zo’n persoon aan te houden, in de cel te stoppen en een rechtzaak tegen aan te spannen. De kosten, die dat met zich meebrengt zijn namelijk enorm. En de schade? Tja, daar moet de woningbouw maar achteraan gaan, al werd er bij verteld dat er toch niets te halen viel bij de ongenode “gast”. Maar die troep moet natuurlijk weg en een schoonmaakbeurt van de kelder zou ook geen overbodige luxe zijn. Er moet een nieuw slot op de deur en  op de algemene toegangsdeur naar de kelders. Die deur was weliswaar extra beveiligd, maar er bleek zodanig met het slot gerommeld te zijn, dat hij zonder sleutel ongemerkt kon komen en gaan. Maar ja wie controleert dat, als het automatisch deuropenzwaaisysteem , waarvan het slot, speciaal voor de  bewoners met een scootmobiel op een voor hen bereikbare afstand op de muur is bevestigd,  naar behoren  blijven werken en niemand het slot op de deur zelf hoefde te gebruikten.

Eén gedachte over “Een ongenode gast”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.