Familiekiekje

Inplaats van een uitje heb ik mijn irischeque besteed aan een leuk speeltje. Ik heb namelijk een web-cam aangeschaft, aangestoken door het “virus” waarmee al een aantal van mijn msn-maatjes waren gexc3xafnfecteerd. Leuke bijkomstigheid van dat ding is dat je er ook foto’s en video’tjes mee kunt maken, al is het natuurlijk geen camera, die je in je zak stopt om gezellig buiten te fotograferen. Maar goed die digi komt er ook nog wel een keer.
Nu ben ik gisteravond wat aan het proberen geweest en het resultaat staat hieronder een familiekiekje (voor een wat minder duidelijke vergroting even klikken).


Nu denk je natuurlijk zwart-wit maar de oorspronkelijk foto dateert uit 1917 en is genomen ter gelegenheid van het huwelijk van mijn grootouders van mijn moeders kant. Rechts zittend in de witte jurk mijn oma en mijn opa staand daarachter. Haar moeder, de dame met het haakwerkje en haar vader – toendertijd hoofd van de lagere school in Smilde met de krant op schoot. Ook op de foto haar beide broers en haar zuster.
Het bijzondere aan de foto is dat de zuster van mijn oma -staand in de witte jurk- op oudere leeftijd een zeer bekende vrouw is geworden en werkelijk het wereldnieuws heeft gehaald, vanwege het feit dat ze de hoge leeftijd bereikte van 115 jaar. Inderdaad dat is Hendrikje van Andel-Schipper op 27-jarige leeftijd.
Ik vind het altijd wonderlijk als ik de foto, die bij mij in een lijstje in de kast staat, bekijk en me realiseer dat hij nu bijna 89 jaar geleden is genomen, maar dat ze mij vorig jaar nog over die tijd vertelde.
Een wereld van verschil en zeker qua techniek: alleen al als je bedenkt hoe die foto indertijd tot stand moet zijn gekomen en hoe ik een afbeelding daarvan op mijn weblog kan plaatsen. Met een simpel dingetje als een web-cam.

14 gedachten over “Familiekiekje”

 1. Wat een dierbaar bezit zo`n oude foto van de fam.
  Hendrikje ken ik nog wel van het nieuws, en ik herinner mij nog dat ze behoorlijk bij de tijd was, en er heel goed uit zag.
  Handig een web-cam, het kan meer dan je denkt.
  De foto ziet er ook nog heel goed uit ook.
  Fijn weekend! šŸ˜€

  Like

 2. Een webcam is heel leuk, ik gebruik deze al jaren en als ik met mijn vrienden in Italixc3xab of Amerika chat via msn of yahoo gebruik ik de web cam en dan is het net of ze naast je zitten in de kamer. Zo ver weg en toch dichtbij. Je krijgt er heel veel plezier van. Ik heb hem ook eens op weblog aangesloten want dat kan ook, maar dan zie je de hele tijd het beeld van mijn kamer….want ik zit natuurlijk niet de hele tijd achter de pc, maar was even leuk om te experimenteren.

  Like

 3. Leuk hoe het verleden herleeft in een log van nu. Ook onvoorstelbaar dat een foto die zo oud is, toch nog, doordat de zus van je oma zo oud werd, nog hoort bij je eigen herrinneringen. Weet niet precies hoe ik het onder woorden moet brengen, maar zo iets ouds, toch nog jong.
  Wens je een fijne dag morgen šŸ˜›
  Liefs šŸ˜‰

  Like

 4. Lachen de voorgangster van Hendrikje van Andel heeft bij ons achter gewoond dat was Oma van Dam en werd 113.
  Heeft alle verjaardagen boven de 100 bij ons in het buurthuis gevierd.
  Ben even gaan goolglen en kwam nog foto van haar tegen, ga ik misschien eerdaags iets mee doen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.