Logica van de bovenste plank

De kogel is door de kerk. In 2010 wordt de flat waar ik woon gesloopt. Alle flatbewoners ontvingen van de woningbouw een drie kantjes tellende automatisch verwerkte brief, met daarin het vervelende nieuws, zoals het werd genoemd. Uiterlijk in 2009 dient iedereen te verhuizen. De reden: het gebouw zou niet meer voldoen aan de eisen die men tegenwoordig stelt aan het wonen. Men zou liever een goed gexc3xafsoleerde eengezinswoning betrekken met flinke tuin. Behoefte hebben aan meer comfort, zoals een centrale verwarming en mocht men toch de voorkeur geven aan een appartement dan is een lift toch zeker een absolute basisvoorziening omdat de trappenhuizen voor veel mensen een obstakel vormen.

Logica van de bovenste plank toch?

Het flatgebouw ziet er aan de buitenkant inderdaad niet nieuw uit, maar ook niet lelijk, omdat er enkele jaren geleden dubbele ramen zijn geplaatst en de gevel van een nieuwe pleisterlaag is voorzien. De woningen zijn niet groot, maar ja alleenstaanden hebben ook niet echt behoefte aan drie slaapkamers. Er is een balkonnetje met twee openslaande deuren. Zouden al die bewoners, waarvan het merendeel de leeftijd van 70 is gepasseerd (ik behoor met een klein groepje tot de jongere garde) graag een tuin willen onderhouden? Ze rijden met hun boodschappenwagentje of scootmobiel zo de lift in om hun dagelijkse boodschappen in te slaan in het winkelcentrum, dat op een steenworp afstand ligt. Weliswaar zijn niet alle woningen voorzien van centrale verwarming, want men stopte met de aanleg daarvan toen de plannen om te slopen in dit gedeelte van Den Haag werden bedacht. In totaal betreft het 168 flatjes, verdeelt over drie gebouwen, dus minimaal 336 mensen. Minimaal want er wonen ook een aantal echtparen op leeftijd. Natuurlijk wonen er ook heel wat bewoners afkomstig uit andere culturen, zoals tegenwoordig in een zogenoemde herstructureringswijk heel normaal is. Een aantal van hen kan zich prima uiten in de Nederlandse taal, doch het lezen van een brief van drie kantjes zal voor hen de nodige problemen opleveren.

Via mijn log zal ik jullie regelmatig op de hoogte houden van verdere ontwikkelingen.

3 gedachten over “Logica van de bovenste plank”

 1. Veel woningen worden gesloopt omdat ze te weinig opbrengen…
  Dood en dood zonde, want inderdaad, juist de woningen waarin jij woont, zijn voor bepaalde mensen ideaal!
  Maar ja; it all makes perfect sense, expressed in Dollars and Cents…
  Fijne avond!
  Liefs

  Like

 2. @ Roel : ik weel alleen dat er veel kantoor- en winkelpanden leegstaan, maar huizen? Waar staan die dan?? NIet in Den Haag hoor šŸ˜•

  Like

 3. Weet jij van hoeveel leegstand er sprake is, want dat speelt een belangrijke rol bij het besluit flats af te breken.
  šŸ˜‰

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.