Fijn toch dat nieuwe zorgstelsel

Deze log is eigenlijk bestemd voor de minister van volksgezondheid, maar of hij hem zou lezen?

Met de invoering van het nieuwe zorgstelsel, zijn de verzekeringsmaatschappijen strenger geworden met het vergoeden van medicijnen. Ook al schrijft de specialist je een bepaald middel voor, de apotheek levert het goedkope alternatief omdat de werkzame stof identiek is.

Nu gebruik ik anti-epileptica, ik kan niet zonder en zelfs met de medicijnen heb ik nog regelmatig last van vervelende spiertrekkingen. Bij de laatste controle bij de neuroloog werd dan ook besloten om de dosis te verhogen, wat betekende dat ik er nog een pilletje van 25mg bij kreeg. Toen ik met het recept bij de apotheek kwam voor een nieuwe voorraad en de doosjes zag, dacht ik : hé  nieuwe verpakkingen. En ja werd er gezegd: de verpakking is veranderd. Thuisgekomen nog eens goed gekeken en wat bleek: ik had weliswaar pillen met dezelfde stofnaam ontvangen, maar wel van drie verschillende fabrikanten.

Nu had ik net het blad van de epilepsievereniging gelezen, waarbij speciaal een inlegvel was bijgevoegd met als onderwerp: belangrijk, accepteer niet zomaar de medicijnen van een andere fabrikant, ze kunnen ongewenste bijwerkingen geven.

Tja en wat doe je dan?  Terug naar de apotheek en te horen krijgen: Voorschrift van het ministerie. We moeten die medicijnen leveren die het goedkoopste zijn, anders worden ze niet vergoed. En omdat u pillen met verschillende sterktes nodig heeft komen die van verschillende fabrikanten. Niks aan de hand u kunt ze gewoon naast elkaar gebruiken.En de hulpstoffen vroeg ik: tja daar kan wat verschil in zitten maar dat geeft niet het gaat om de werkzame stof en die is gelijk.

En zo begon ik twee weken geleden met het slikken van die combi. Vorige week kreeg ik een raar gevoel in mijn hoofd, kriebel ogen en dacht ik wordt verkouden. Ik draag lenzen dus die maar een paar daagjes  niet in. Kreeg echter ook last van fel licht dus zonnebril op mijn neus. En vanmorgen werd ik wakker met twee dichtgeplakte ogen, toen ik ze eindelijk open kreeg en in de spiegel keek schrok ik. Mijn oogleden waren veranderd in halve pingpongballen. Daar moest ik toch echt even mee naar de dokter.

Om een lang verhaal kort te maken: een spoedafspraak bij de dokter met als conclusie? Een allergische reactie op de nieuwe medicijnen en gelijk druppels in mijn ogen. Een fax van de specialist naar de apotheek met een nieuw recept en de aantekening: uitsluitend het originele merk leveren (wat dus niet aanwezig was en speciaal besteld moet worden). Een recept voor oogdruppels (ook niet op voorraad terwijl ik ze toch echt hard nodig had) En  voor de verzekering twee (vanwege de verschillende sterktes) verklaringen ondertekenen zodat de apotheek geen problemen zou krijgen omdat men  op mijn verzoek?????  duurdere pillen zou afleveren.

Ja tuurlijk, ik slik die pillen echt voor mijn lol en die ogen vind ik ook heel leuk, was net van plan om bij het circus te gaan.

En besparen op de kosten? Nou even rekenen:  Een extra bezoek aan mijn arts, de nodige telefoontjes, nieuwe recepten, diverse paperassen en administratieve handelingen: ja dat levert  natuurlijk een behoorlijke besparing op. En dan heb ik het niet eens over het ongemak en de tijd, die mij dit alles kostte.

In plaats van vandaag, zoals de bedoeling was, zal ik pas morgen kunnen beginnen met collecteren voor de nierstichting.

Kikkertje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.