Ik kom nog even terug op mijn logje Macht(eloos) van gisteren. Door de reacties is me opgevallen dat de meesten van jullie er toch negatieve gedachten bij krijgen of hebben. Misschien komt dat ook door de woorden, die ik er onder had geplaatst. Hoewel ik juist had toegevoegd dat het mooi kan zijn.
Mijn vraag : Maar als je geen macht hebt, ben je dan machteloos? wil ik daarom toch wat meer toelichten.
De eerste betekenis van het woord macht is: het vermogen om iets te doen. Natuurlijk kan je bij dat iets van alles invullen en zo een betekenis geven aan het gebruik van het woord : je kunt het versterken, verzwakken en ga zo maar door. Het woord machteloos is het tegenovergestelde dus: niets kunnende doen wat niet betekent dat je iets niet zou willen doen of laten. Pas als je over de bijbetekenissen die je zelf aan het woord macht geeft gaat nadenken, kom je tot de redenering dat het voor jezelf toch ook weer niet het tegenovergestelde kan zijn.
Wat wij doen is vaak maar xc3xa9xc3xa9n woord gebruiken met veel nuance-verschillen, in tegenstelling tot andere talen, waar je verschillende woorden per betekenis gebruikt. Zou dat nu niet xc3xa9xc3xa9n van de oorzaken zijn van communicatieproblemen?
En voor de luisteraars: onder de afbeelding een bijpassend muziekje.
kon het niet verstaan, ben slechthorend 😉
LikeLike
@mopperpot:”searching words” ?? is de titel <<>> communicatie! 8)
LikeLike
ik ken de muziek niet dus ben jij nu de machtigste als het gaat om hoeveel begrip je hebt betreffende het woord “bijpassend” in dit stukje 😉
LikeLike
Klopt. Je moet de persoon kennen om te weten wat hij bedoelt. Maar ook lichaamstaal is heel belangrijk in communicatie.
Wens je een fijne avond!
Liefs…
LikeLike
Ik denk dat de interpretatie die je aan het woord macht geeft afhankelijk is van de eigen instelling
LikeLike
Ook “het vermogen om iets te doen” geeft aan dat die persoon het voor het zeggen heeft. Positief of negatief, maar het blijft bepalend.
Communiceren is een vak apart. Miscommunicatie blijft een probleem tussen zender en ontvanger. Waarom iets niet goed overkomt van vele oorzaken hebben.
LikeLike
Tja verschillende betekenissen voor 1 woord kan soms inderdaad voor een spraakverwarring zorgen 😀
Liefs Teun
LikeLike