The constant gardener II

Mensen ga allemaal deze film zien. En lukt het niet om naar de bios te gaan, hou dan in de gaten wanneer hij op DVD uitkomt.

Tessa (Rachel Weisz) wordt samen met haar chauffeur overvallen en vermoord. De Afrikaanse arts waarmee zij een tocht naar een afgelegen gebied in Kenia ondernam wordt vermist en als verdachte beschouwd. Haar man, de Britse diplomaat Justin Quayle (Ralph Fiennes) had haar voor haar laatste reis afgezet op het vliegveld om hen uit te zwaaien.

In flashbacks zien we zijn herinneringen aan Tessa. Hoe ze elkaar ontmoetten toen Justin inviel als spreker aan een universiteit. Tessa maakte het hem behoorlijk lastig met haar kritische vragen, onder meer over de Britse inmenging in Irak. Hun politieke denkbeelden verschillen enorm maar ze worden verliefd op elkaar. Wanneer Justin naar Afrika wordt overgeplaatst reist Tessa met hem mee. Met het geven van haar ongezouten mening maakt ze het haar man tijdens de diverse ontvangsten erg lastig. Vooral de vertegenwoordigers van farmaceutische concerns moeten het ontgelden. Ze probeert hun twijfelachtige rol bij de praktijken om Afrikaanse aids-patixc3xabnten, immers toch al ten dode opgeschreven, als proefkonijnen voor nieuwe medicijnen te gebruiken, aan de kaak te stellen.

Om erachter te komen of zijn vrouw inderdaad werd vermoord door haar minnaar, zoals men hem wil doen geloven, volgt Justin het spoor dat Tessa na haar dood achterliet. Hij maakt dezelfde reis, zijn diplomatieke houding en onberispelijke verschijning laat hij daarbij steeds meer varen en het aantal mensen dat hij kan vertrouwen wordt, naarmate hij dichter bij de waarheid komt, steeds kleiner. Tijdens zijn reis groeit zijn liefde voor Tessa en hij leert haar en haar beweegredenen voor de strijd die zij voerde, steeds beter kennen.

Een prachtige film met indrukwekkende opnamen maar ook met hartverscheurende beelden van Afrika. Een film, die je meesleept en die ons om meerdere redenen, waaronder zeer persoonlijke, diep geraakt heeft.

Weliswaar is de film gebaseerd op het gelijknamige boek van John le Carrxc3xa9, maar er wordt een verhaal verteld, dat zonder enige twijfel ook echt gebeurd zou kunnen zijn en wat des te triester is, een verhaal waar maar zo weinig mensen echt van wakker zullen liggen, omdat het zich zover van hun bed afspeelt.

4 gedachten over “The constant gardener II”

  1. @ Erik : In ieder geval een fantastische rol van Ralph Fiennes (er wordt al gesproken over een Oscar) Wel een heel ander genre en een heel ander gebied in Afrika. Toch net als The English patient een topper!! šŸ˜€

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.