Ayurveda

In een van mijn eerdere logjes lesje in botanica kwam de term Ayurvedische geneeskunde ter sprake.
Nu wil het toeval of het lot, kiest u maar, dat ongeveer tegelijkertijd de nieuwe brochure van een Centre of well-being in mijn brievenbus werd gedeponeerd, met daarbij de aanbieding om deel te nemen aan een Ayurvedisch ritueel dan wel gebruik te maken van de Ayurvedische 4-handen massage .
Nu werd toch echt mijn nieuwsgierigheid gewekt en wilde ik de preciese betekenis van Ayurveda weten en jullie misschien ook wel.

Volgens oude Indiase geschriften zou Dhanvantari degene zijn geweest die Ayurveda van de goden naar de mensen heeft gebracht. Het woord en de daaruit voortvloeiende wijsheid bestaat al meer dan 5000 jaar en is afkomstig uit het Sanskriet. Het is samengesteld uit de woorden Ayur hetgeen leven betekent en Veda met de betekenis kennis van of weten . Ayurveda gaat dus over de kennis van het leven en dat in de meest ruime zin van het woord. Zowel lichaam , geest als ziel spelen ieder hun eigen rol bij de beleving van gezondheid en ziekte.
Door het aanpassen van onze leefwijze en door het gebruik van kruiden en olieën, er bestaan zelfs recepten om ayurvedisch te koken, moet het mogelijk zijn onszelf beter in balans te brengen en te houden. Tijdens behandelingen wordt ook gebruik gemaakt van klanken en van meditatie.

En mochten jullie nu met vierkante oogjes voor het schermpje zitten gun jezelf dan een moment van rust, klik op onderstaande afbeelding, sluit je ogen , haal rustig adem, luister en ontspan….


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.