Een lesje in botanica

Van de prachtige plant die ik gisteren in mijn log Groen in de wijk heb genoemd volgt hier een korte beschrijving met dank aan de http://www.botany.hawaii.edu/.

Het is de Argyreia nervosa convolvulaceae , een tot 10 meter hoog groeiende klimplant met bladeren met een lengte van 15 – 30 cm bij een breedte van 13 – 30 cm.
De bloemen hebben een grootte van 5 – 7,5 cm. De zaden een doorsnede van 2 cm.

De meer algemene Engelse naam is Elephant Creeper of in het Frans Liane d’argente a minguet

Hij wordt als sierplant gebruikt en in het land van oorsprong India bij de Ayurvedische geneeskunde , voor reumatische aandoeningen en vetzucht.

Als de zaden gekauwd worden hebben ze een hallucinerende werking. De hoeveelheid luistert erg nauw, bij een te grote dosis kunnen ze de dood tot gevolg hebben.

(klik voor meer info op de afbeelding)

Al met al een zeer bijzondere plant, die je hier dus niet zo vaak zult tegenkomen, omdat ze meestal in een kas gekweekt worden. Dat mijn buurman groene vingers heeft is dus wel heel duidelijk, hij plantte de zaden in een zeer smal strookje grond tegen de zuidwest kant van een flat in een gewone stadswijk.

13 gedachten over “Een lesje in botanica”

 1. @ allen :
  Argyreia is het oud-Griekse woord voor zilveren ,
  Nervosa komt van nervosus is Latijn en betekent gespierd en heeft dus eigenlijk niets met zenuwstelsel te maken, al lijkt dit wel zo door de invloed die de zaden kunnen hebben.
  Convolvulaceae komt van het Latijnse convolvere wat omwikkelen betekent en in de plantkunde wordt vertaald als behorend tot de Winde of slingerplanten. Al met al komen we dus tot Gespierde zilveren slingerplant . Wel mooi vind ik en mijn klassieke opleiding is toch nog ergens goed voor!

  šŸ˜‰

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.